#53 Het succes van Stem op een Vrouw

Geplaatst door Kiki op 28 mrt 2019

Tags | · · · · · · · · |

Met de eenvoudige oproep ‘Stem op een vrouw’ werden afgelopen verkiezingen 42 vrouwen extra gekozen! Deze succesvolle grassroots beweging krijgt al drie verkiezingen op rij mensen op de been om ander gedrag te vertonen dan ze voorheen deden. Wat zijn de lessen die je hiervan kan leren?

Les 1

Keep it simple. De naam van de beweging is de oproep die ze doen. Ook laten ze in eenvoudige afbeeldingen zien welke stappen jij zelf kunt nemen. Alles is klein, concreet en simpel uitgelegd.

Les 2

Mensen moeten inzien dat er een tekort aan vrouwen in de politiek is, zich bewust worden van een urgentie om dat op te lossen. Stem op een Vrouw laat zelfs zien dat je dat eigenlijk al weet, omdat je misschien nu al stemt op de eerste vrouw op de lijst. Dat die stemmen verloren gaan, omdat deze vrouw toch al gekozen wordt, is het unieke inzicht dat de organisatie deelt en dat veel mensen zich niet beseften. Die informatie en die bewustwording zet tot actie aan.

Les 3

Concreet maken welk gedrag helpt om dit probleem op te lossen. Wat kun jij zelf doen? De actie zelf kost weinig moeite. Je zoekt de peiling van jouw partij op, en kijkt welke vrouw net buiten de boot valt. Daar stem je op, en iedereen kan meedoen. Het is concreet, gemakkelijk en heeft meteen een groot effect. Zo krijgt deze vrouw voldoende voorkeursstemmen en wordt ze toch gekozen.

Les 4

Dit is de derde verkiezing op rij waarin Stem op een Vrouw laat zien dat hun initiatief werkt. Het resultaat moet zichtbaar zijn. Te vaak hoor je mensen zich afvragen of hun stem er wel toe doet, en deze beweging laat zien dat een bewuste stem er toe doet. Voor het eerst is meer dan een kwart van het Waterschap een vrouw. Ook in de Provincie zijn nu 191 van de 570 Statenleden vrouw, dat is 33,2%. Een waanzinnig resultaat!

Een beweging bestaat niet altijd uit tienduizenden mensen die fysiek bij elkaar komen. Dit initiatief laat zien dat je ook mensen van alle politieke kleur in beweging kunt krijgen, door hun concreet gedrag aan te reiken, waarmee ze direct hun eigen invloed kunnen uitoefenen.

Wil jij meer weten over het bouwen van bewegingen? Ik geef diverse workshops, zowel InHouse voor organisaties als ‘open’ workshops. De eerste volgende is in april. Stuur me een bericht via info@kikibakker.nl en ik stuur je de datum en informatie graag toe.